Bir bilim adamının romanı biyografi mi?
Bir Bilim Adamı Romanının Kitap Tanıtımı: Türkiye’de genel kabul görmeyen bir dalda, Oğuz Ata’nın kendine özgü üslup ve kurgusuyla biyografik roman türünde, Prof. Mustafa İnan’ı anlatıyor.
Bir bilim adamının romanı hangi bakış açısı?
Dışsal olay örgüsünde baskın bakış açısı kullanılırken, içsel olay örgüsünde, yani İnan’ın hayat hikâyesinin anlatımında kahramanın bakış açısı tercih edilir. İlk bölümde yazar ve anlatıcı iç içe geçerken, biyografi bölümünde yaşlı adam Mustafa İnan’ın gören gözü, duyan kulağı olarak kullanılır.
Bir bilim adamının romanı olay örgüsü nedir?
Yoksul bir ailenin çocuğu olan Mustafa İnan’ın başarısı, doğumundan ölümüne kadar geçirdiği evreleri anlattığı bu eserde görülmektedir. Kitap, gerçek bir eğitimci olan ve hayatını bu konuya adayarak araştırma ve bilim insanları yetiştirmeyi amaçlayan Mustafa İnan’ın biyografisini ele almaktadır.
Bir bilim adamının romanı kaç sayfa?
“Bir Bilim Adamının Romanı” Oğuz Atay’ın İTÜ İnşaat Fakültesi’ndeki hocası Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayat hikayesini anlattığı bir romandır. İletişim Yayınları tarafından yayımlanan kitap 270 sayfadan oluşmaktadır.
Oğuz Atay hangi edebi akıma mensuptur?
Eserlerinde düşle gerçeğin iç içe geçmesi ve metakurgu’nun kurmacanın temel ilkesi olması, Oğuz Atay’ı postmodern roman kategorisinde eser veren ilk Türk yazarı yapmıştır.
Eylembilim ne anlatıyor?
Eylembilim, Oğuz Atay’ın tamamlanmamış bir romanıdır. Bir profesörün bir devlet üniversitesindeki olaylara yaklaşımını konu alır. Ölümünden sonra, 1987 tarihli “Günlük” kitabının sonunda 40 sayfa bulunmuş ve orijinal haliyle “Actionology” adıyla yayınlanmıştır.
Romanı hangi bakış açısıyla yazılmıştır?
Roman ve anlatı analizi üzerine Türkçe yayınlarda genellikle iki tür anlatıcı ve bunlarla ilişkili bakış açılarından bahsedilir. Bunlar birinci şahıs ve üçüncü şahıs anlatımı, kahramanın bakış açısı ve baskın (ilahi) bakış açısıdır.
Romanın olay örgüsü ne demek?
Metinde karşılaştığımız olay, birbiri ardına gerçekleşen ve bir öncesi ve bir sonrası olan, birbirine bağlı birkaç küçük olaydan oluşur. Bu bağlayıcı ve süreklilik yaratan durum genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir. Buna atıfla olay örgüsüne “olaylar zinciri” de denir.
Tehlikeli Oyunların konusu ne?
Tehlikeli Oyunlar Kitabının Tanıtımı Romanın başkarakteri Hikmet Benol, toplumdaki yoğun huzursuzluğun altında yatan gerçeği araştırırken, gerçeklerle dürüstçe yüzleşmenin toplumu yönetenler tarafından tehlikeli olarak görüldüğünü hisseder ve bununla başa çıkmanın yollarını arar ve sanki “oyun oynuyormuş” gibi yaşar.