Ahududu neden kurur?
Ahududu bitkisinin gövdeleri, kök boğazında bulunan tesadüfi tomurcuklardan (yan tomurcuklar) büyür. Bunlara genç sürgünler, yıllık sürgünler veya ilk sürgünler denir. İkinci yılda bu sürgünler çiçek açar, meyve verir ve sonra kurur.
Ahududu çok su ister mi?
Ahududu bitkileri genellikle ılıman iklim koşullarını tercih eder. İyi bir ahududu yetiştiriciliği için yıllık yağış miktarı 800 ila 1200 mm arasında olmalıdır. Ancak ahududular kuraklığa da dayanıklıdır, ancak uzun süreli kuraklık dönemleri üretkenlik üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
Ahududu ne sever?
Ahududular genellikle yeterli toprak nemi olan güneşli, korunaklı yerlerde yetiştirilmelidir. Ahududular genellikle soğuk ve ılıman iklimleri sever. Ancak bazı türler sıcak ılıman iklimlerde de yaşayabilir.
Ahududu ne sıklıkla sulanır?
Ahududu yetiştirirken, toprak sürekli nemli tutulmalıdır. Yağış yetersizse, sulama ihmal edilmemelidir. Aşırı sulama kök hastalıklarına ve ölüme yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Sulama için damla sulama yöntemini tercih edin.
Ahududu güneş sever mi?
Ahududu yani ahududu, doğada kendiliğinden yetişen, özellikle ormanlık alanlarda yaygın olan ve bu nedenle orman meyveleri arasında sıkça adı geçen bir bitkidir. Soğuk kışları ve yazın nispeten serin, nemli ve güneşli alanları seven bir bitkidir.
Ahududu yaprakları neden sararır?
Ahududu kök çürümesi (Phytophthora spp.): Yapraklar sararır ve dalların kenarları kurur. Sonunda tamamen kururlar ancak gövdeye bağlı kalırlar. Çiçek sapları meyve büyümesi sırasında kurur ve meyveler olgunlaşmadan önce küçük kalır ve kurur.
Ahududu hangi gübreyi sever?
Ahududular çok fazla organik maddeye ihtiyaç duyar. Dikim sırasında, dekar başına 3-4 ton yanmış gübre veya eşdeğer yeşil gübre uygulanır. Ahududular çok fazla organik maddeye ihtiyaç duyar. Dikim sırasında, dekar başına 3-4 ton yanmış gübre veya eşdeğer yeşil gübre uygulanır.
Ahududu verimi nasıl artar?
İyi güneş ışığı meyve kalitesini ve üretkenliğini de artırır. Ahududuların çiçeklenme ve meyve verme döneminde, yoğun ve uzun süreli yağışlar ve dolu fırtınaları zararlıdır. Ahududu yetiştiriciliği; organik madde açısından zengin, derin, geçirgen, hafif ve orta yapılı, su tutma kapasitesi yüksek topraklarda başarıyla yapılır.
Ahududu tek yıllık mı?
Ahududu bitkisinin kökleri çok yıllık, sürgünleri ise iki yıllıktır.
Ahududu ne zaman çiçek açar?
Hasat mevsimi Haziran ayının 3. haftasında başlar ve Eylül ayına kadar sürer. Çiçeklenme Mart ayından Mayıs ayına kadar sürer, çiçekler beyazdır ve hoş bir kokuya sahiptir. Borulu meyve fideleri ne zaman ekilmelidir?
Ahududu toprağı nasıl olmalı?
Ahududuların yetiştirildiği toprağın organik madde açısından zengin, iyi drene edilmiş, hafif ila orta kıvamda ve yüksek su tutma kapasitesine sahip olması önemlidir. Ancak ahududu ağaçları iyi drene edilmiş, oldukça yapılandırılmış topraklara da uyum sağlayabilir.
Ahududu hangi aylarda dikilir?
Ahududu fidanları genellikle sonbaharda ekilir. Ahududu fidanı dikimi için en uygun aylar Ekim ve Kasım aylarıdır.
Böğürtlen meyvesi neden kurur?
Meyve verme döneminde, enfekte dallardaki yapraklar ve çiçekler zayıf gelişir, solar ve kurur. Meyveler doğrudan etkilenmese de, erken renk değiştirir, kahverengiye döner ve kurur. Hastalık yağmur, rüzgar, böcekler ve budama aletleri ile bulaşır.
Ahududu yılda kaç kez meyve verir?
Bu ahududu çeşitleri yılda iki kez ürün veriyor, biri temmuz başında, diğeri ağustos sonu veya eylülde.
Ahududu ve frambuaz aynı mı?
Faydalı etkileri sayesinde ahududu en popüler meyvelerden biridir. Yaz ve sonbahar meyvelerinden biri olan ahududuya ahududu da denir. Ahududu (Rubus idaeus), Rosaceae familyasından, Avrupa ve Kuzey Asya’ya özgü meyve veren bir bitki türüdür. Kırmızı, parlak ve tatlı meyveleriyle bilinir.
Ahududu ömrü ne kadardır?
Kırmızı ahududu kök filizleri ve kök çelikleri doku kültürü ile; siyah ve mor ahududular üstten daldırma, yaprak tomurcuğu çelikleri ve doku kültürü yöntemleri ile çoğaltılır. Bir dekardan 1000-25000 kg meyve elde edilebilir. Bitkinin ekonomik ömrü 12-15 yıldır.
Ahududu nasıl muhafaza edilir?
Taze ürünlerin soğuk hava ile muhafazası: Ön soğutma sonunda ürün -0,5/0 °C’ye soğutulmalı ve %90-95 bağıl nem ortamında muhafaza edilmelidir. Muhafaza süresi en fazla 2-3 gündür, daha uzun muhafaza kaliteyi olumsuz etkiler.
Böğürtlen suyu sever mi?
Sulama, sürekli toprak nemi gerektiren böğürtlen bitkileri için önemli bir konudur. Yağışın yeterli olmadığı dönemlerde sulama zorunlu olmalıdır. Özellikle hasat döneminde daha fazla sulama gerekir.
Ağaç bir anda neden kurur?
Kuraklık, aşırı sulama, kök boğazı hastalıkları, zararlılar ve iklim koşulları gibi sebeplerden dolayı fideler kuruyabilir. Fidelerin kuruması büyümenin durmasına hatta ölüme yol açabilir, bu yüzden fidelerin kurumasını önlemek için gerekli önlemleri almak önemlidir.