Varto hangi şehre ait?
Varto ilçesi, Muş ilinin kuzeyinde, doğusunda Bulanık ilçesi, kuzeyinde Tekman ve Hınıs ilçeleri, batısında ise Solhan ve Karlıova ilçeleri bulunmaktadır. Kentsel ilçelerle çevrilidir. Yüzölçümü 1418 km2’dir.
Varto Kürtçe mi?
Varto (Kürtçe: Gimgim; Ermenice: ͑͒ veya ͑͒͒͒, Varto) Türkiye’nin Muş ilinde bir kasabadır. Varto ilçesinin merkezidir. Nüfusu 10.914’tür (2022). Varto (Kürtçe: Gimgim; Ermenice: ͑͒ veya ͒͒, Varto) Türkiye’nin Muş ilinde bir kasabadır. Varto ilçesinin merkezidir. Nüfusu 10’dur.
Varto nerelidir?
Varto ilçesi, Muş ilinin kuzeyinde yer almakta olup, doğusunda Bulanık ilçesi, kuzeyinde Tekman ve Hınıs ilçeleri, batısında ise Solhan ve Karlıova ilçeleri ile çevrilidir. Yüzölçümü 1418 km2’dir. Rakımı 1,5 km’dir.
Muş Varto Zaza mı?
Din açısından Koçgiri, Dersim, Erzincan, Kuzey-Bingöl, Varto, Hınıs, Tekman, Çat, Sarız, Göle, Selim gibi yerleşim bölgelerindeki Zazalar Alevi inancına mensupken geri kalan bölgeler Sünni Zazalardan oluşmaktadır.
Varto Alevi mi?
Çoğunluğu Kürt olan Varto’da birkaç Çerkez köyü (Şenova köyü) de var ama çok az sayıda. İlçe merkezinde Alevilerin çoğunlukta olduğu alt mahalle sakinleri Sünni; üst mahallede yaşayanlar ise genelde Alevi olarak tanımlanıyor.
Vartolu Kürt mü?
Kesin bir sayı olmamakla birlikte ilçeleri de hesaba kattığımızda Muş ili sınırları içerisinde yaşayan halkın yaklaşık %75-80’inin Kürt olduğunu ve anadillerinin Kürtçe olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Varto’da 60’a yakın Alevi köyü var ve hepsi Kürt.
Muş Varto Ermeni mi?
Tarihi kaynaklar Urartu medeniyeti içerisinde birçok Ermeni krallığı olduğunu kabul etmektedir. Van-Yerevan-Vartoya gibi isimlerin Ermeniceden geldiği bilinmektedir. Varto’da çok sayıda Ermeni yaşadığı düşünüldüğünde Varto isminin Ermenice olma ihtimali önem kazanmaktadır.
Muş Varto hangi aşiret?
Lolan boyu (Lolan, Lolıj veya Lol), Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan ve Zazaca konuşan Dersim boylarına ait bir Zaza boyudur. Pülümür, Çemişgezek, Varto, Nazımiye, Hınıs, Tercan, Aşkale, Tekman, Bayburt, Kelkit, Ardahan, Bingöl, Erzincan, Kahramanmaraş gibi geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır.
Varto Türk mü?
Özellikle 1966 depremi sonucu yurt dışına (Almanya’ya) göç eden halk daha sonra Varto’nun ekonomik olarak gelişmesini sağlamıştır. Muş iline bağlı olan Varto, nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük ilçesidir.
Muş Varto Kürt mü?
2007 yılı sonunda nüfus neredeyse 70.000’di. Nüfusun çoğunluğu Kürt kökenlidir. Şehrin diğer önemli nüfusu Türkler (çoğunlukla yerliler, geri kalanı Karapapaklar ve Balkan göçmenleri), Araplar ve Sünni Zazalardır.
Varto ismi nereden gelir?
Varto isminin Urartulardan geldiği düşünülmektedir. Bu da ilçenin Urartular zamanından beri var olduğunu göstermektedir. Varto zaman zaman saldırılara uğramıştır.
Vartonun neyi meşhur?
Elma ve armut üretimi önemlidir. Varto, bitkisel üretimden çok hayvancılık düşünülerek geliştirilmiştir. Koyun ve kıl keçisi popülasyonu açısından, Merkez İlçe’den sonra Muş’un ikinci en önemli ilçesidir.
Zazalar Kürt Müdür Türk Müdür?
Türk siyasetine etkisi. Zaza milliyetçiliği, Türkiye siyasetinde Zaza kültürünü ve kimliğini korumaktan ziyade, Zazaların Kürt olup olmadığı tartışmasına odaklanmıştır. Türkiye’de, akademik araştırmaların aksine, Zaza dili ve genel olarak Zazalar Kürt olarak tasvir edilmektedir.
Tunceli Kürt mü?
Tunceli nüfusunun çoğunluğu Zaza Kürtlerinden oluşur ve çoğu Kürt Aleviliğini uygular. Zazalar muhtemelen Kuzey İran’daki Daylam bölgesinden gelmiş ve 10.-12. yüzyıllarda yaşamışlardır. Yüzyıllar boyunca Dersim’e göç etmişlerdir. Bugün Dersim bölgesi Kürt Alevilerinin kalbi ve kutsal toprağıdır. Tunceli nüfusunun çoğunluğu Zaza Kürtlerinden oluşur ve çoğu Kürt Aleviliğini uygular. Zazalar muhtemelen Kuzey İran’daki Daylam bölgesinden gelmiş ve 10.-12. yüzyıllarda yaşamışlardır. Yüzyıllar boyunca Dersim’e göç etmişlerdir. Bugün Dersim bölgesi Kürt Alevilerinin kalbi ve kutsal toprağıdır.
Zaza hangi ırktır?
Zaza halkı, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dil olan Zazaca konuşur ve ağırlıklı olarak Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşarlar. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Tunceli bulunur; Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinin belirli bölgelerinde yaşayan bir İran halkıdır.
Varto nerenin ilçesidir?
Muş iline bağlı Varto, nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük ilçesidir. Varto, güneyinde Muş şehir merkezi, doğusunda Bulanık, kuzeyinde Tekman ve Hınıs, batısında ise Solhan ve Karlıova ilçeleriyle çevrilidir.
Muş Varto Kürt mü?
2007 yılı sonunda nüfus neredeyse 70.000’di. Nüfusun çoğunluğu Kürt kökenlidir. Şehrin diğer önemli nüfusu Türkler (çoğunlukla yerliler, geri kalanı Karapapaklar ve Balkan göçmenleri), Araplar ve Sünni Zazalardır.
Muş Varto’nun neyi meşhur?
Elma ve armut üretimi önemlidir. Varto, bitkisel üretimden çok hayvancılık düşünülerek geliştirilmiştir. Koyun ve kıl keçisi popülasyonu açısından, Merkez İlçe’den sonra Muş’un ikinci en önemli ilçesidir.
Varto depremi kaç yılında oldu?
19 Ağustos 1966 Varto depremi 1966 / Başlangıç tarihi