En iyi fide nasıl dikilir?
1- Dikim, iki sıralı dikim sistemine göre kuzey-güney doğrultusunda yapılır. 2- Fideler çıkarılırken yaprak kısmı tutulmalı ve gövdeye kesinlikle zarar verilmemelidir. 3- Dikim yapılırken fide çok derin dikilmemeli ve kök boğazı toprakla kapatılmamalıdır. 4- Dikim, akşam serinliğinde yapılmalıdır.
Fidan dikerken nelere dikkat etmeliyiz?
Dikim Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler: Fidelerin köklerinde 20 cm’den fazla olan kök sürgünleri budanmalıdır. Fide dikimi yapılırken köklerin kıvrılıp kıvrılmadığına dikkat edilmeli, hava boşluğu oluşmamasına dikkat edilmelidir. Toprak yüzeyine yakın veya çok derin dikilmemelidir. Çok soğuk havalarda donmuş toprağa dikim yapılmamalıdır.
Fide dikmek için toprak nasıl hazırlanır?
2 kısım bahçe toprağı, 1 kısım iri dere kumu. Harçta kullanılan gübre en az üç ay önceden temin edilmeli, iyi yakılmış olmalı ve bitkiye zararlı tuz, asit vb. içermemelidir. İçerisinde hiçbir madde ve bitki artığı bulunmamalıdır. Bu nedenle harca konulan malzemenin kalınlığı 1 cm olmalıdır. Delikli elekle elenmelidir.
Yeni dikilen fideler ne zaman sulanır?
Yeni dikilen ağaçlar genellikle ilk hafta boyunca günlük olarak ve sonrasında haftada bir veya iki kez sulanmalıdır. Aşırı sulamadan kaçınmak ve toprağın nemli ama ıslak olmamasını sağlamak önemlidir.
Toprakta karık nasıl yapılır?
Karık sulama yönteminde, bitki sıraları arasında karık adı verilen küçük yüzey kanalları açılır ve su yüzey kanallarına verilir. Su karık boyunca hareket ederken, aynı zamanda infiltrasyon yoluyla toprağa girer ve bitkinin kök bölgesinde depolanır. Sulamada, su birçok karığa verilir.
Fide nasıl hızlı büyür?
Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyür. Bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için güneş ışığı gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için olmazsa olmazdır. Fidelerin sulanması düzenli ve yeterli olmalıdır.
Yeni dikilen fidanın tuttuğu nasıl anlaşılır?
Sararma ve Kuruma Sorunları Yeni ekilen fidelerin yapraklarını dökmesi normal değildir. Yapraklar sararmaya veya kurumaya başlarsa, bu fidelerin iyi durumda olmadığını veya bir sorun olduğunu gösterir.
Fidan çukuru kaç cm olmalı?
Uzun boylu fideler için çukurun ortalama çapı 50-80 cm ve derinliği 70 cm olmalıdır. Dikimin fidelerin dik kalacak şekilde yapılması önemlidir. Kökler dikim çukurundaki toprakla tam temas halinde olmalı ve boşluk olmamalıdır. Dikimden sonra kökler toprakla iyice sıkıştırılmış olmalıdır.
Yeni dikilen fidanlara ne gübresi atılır?
Yeni ekilen bahçelerde toprak yapısı bitkilerin sararmasına neden olabilir. Bunun başlıca nedeni demir ve çinko eksikliğidir. Çözüm demir ve çinko içeren kompleks gübreler veya alternatif olarak bu iki elementi içeren gübre formları kullanmak olabilir.
Fide ekimi hangi aylarda yapılır?
Fideler nisan-mayıs aylarında, toprak ılımanken dikilmelidir. Dikim sırasında sıra arası 40-60 cm, sıra arası 120-150 cm olmalıdır. Çapalamanın amacı toprağın havalandırılması ve gevşetilmesi, yabancı otların temizlenmesi ve çatlakların kapatılması yoluyla toprak neminin korunmasıdır.
Toprağın verimli olması için ne yapmak lazım?
Azot (N), toprağın organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elementtir. Bu nedenle, azot içeriğini artıran baklagiller ve yem bitkileri ekmek önemlidir. Anız materyali, ürün topraktan çıkarıldıktan sonra topraktan çıkarılmamalıdır. Üretim mümkün olduğunca ürün rotasyonu sistemiyle yapılmalıdır.
Domates fidesi kaç cm derine dikilir?
Fide dikiminden önce tarla 20-30 cm derinliğe kadar sürülür ve diskli tırmıkla geçirilir. FİDE DİKİMİ: Fide dikimi, don tehlikesi tamamen ortadan kalktığında ve toprak ve hava sıcaklığı 12-15 °C’ye ulaştığında ilkbaharda yapılır. Ekim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonra yapılır.
Fidelerin gelişmesi için ne yapmalı?
Fideler 3-4 yapraklı olunca hafif bir çapa ile toprak gevşetilir. Zararlı otlar temizlenir. Çapalamadan 3-4 gün sonra sel suyu uygulaması fidelerin gelişimi için faydalıdır. Ancak bu sulamadan sonra hava sıcak ve kuru değilse sulamada çok ileri gitmemeli ve çapalamada zamandan tasarruf etmelisiniz.
İlk çapa ne zaman yapılır?
İlk çapalama, haşhaş 7-8 yapraklı olunca yapılır, ikinci çapalama ise ilk çapadan yaklaşık 15-20 gün sonra yapılır.
Su istemeyen sebzeler nelerdir?
Soğan ve sarımsak gibi fazla suyu sevmeyen sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar ve kış aylarında çok fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. yetiştirilir. Tür ıslahında da kullanılır.
Fideler kaç cm arayla dikilir?
Fideler karık boyunca ekilir, boylarının 2/3’ü toprak seviyesinin altında ve 1/3’ü toprak seviyesinin altında bırakılır. Tek sıra ekim önerilir. Ekim, toprağın ılıman olduğu Nisan-Mayıs aylarında yapılmalıdır. Toprak çeşitleri için ekim mesafesi 40 ila 60 cm arasında, karık mesafesi ise 120 ila 160 cm arasında olmalıdır.
Fide ekimi hangi aylarda yapılır?
Fideler nisan-mayıs aylarında, toprak ılımanken dikilmelidir. Dikim sırasında sıra arası 40-60 cm, sıra arası 120-150 cm olmalıdır. Çapalamanın amacı toprağın havalandırılması ve gevşetilmesi, yabancı otların temizlenmesi ve çatlakların kapatılması yoluyla toprak neminin korunmasıdır.
Fide toprağı nasıl olmalı?
Fideler için toprağı hazırlarken, toprağın hafif ve havadar olması gerektiğini unutmamak önemlidir. İdeal fide toprağı, suyu iyi tutan ancak fazla nemin akıp gitmesine izin veren bir yapıya sahip olmalıdır. Başlamak için, turba ve toprak karışımı hazırlayarak başlayabilirsiniz.
Fide hangi saatte dikilir?
Fideler nasıl ekilir? Fideler hava serin olduğunda akşam veya sabahın erken saatlerinde ekilmelidir. Sıcak saatlerde ekilmemelidir. Ellerin ve kullanılan aletlerin hijyenini sağlamak için mümkün olduğunca eldiven takılmalıdır.